strikket klude, karklude

 

At strikke klude til køkkenet – eller til at bruge andre steder i hjemmet, er en nem lille syssel. Strikkede klude er en god værtsgave – det er altid dejligt at modtage hjemmelavede brugbare gaver. At strikke klude er også en god måde at bruge garnrester af bomuld på. Det kan selvfølgelig også være at du lige som jeg har det med, at blive inspireret af flotte farver og lave impulskøb. På den måde har jeg altid lidt garn i gemmerne, som jeg kan tage frem når strikkelysten lige kommer over mig.

 

Jeg kan godt lide at have gang i små lette strikkeprojekter. I øjeblikket strikker jeg køkkenklude/karklude med dobbelt garn. De er lidt kraftige og derfor nemme at vride og jeg synes de er bedre at tørre af med. Kludene er med Icord-kanter og Icord-strop – Selv om det er lette projekter kan man jo godt gøre lidt ud af finish. Nedenfor kan du læse om hvordan du strikker klude til køkkenet med Icord.

 

Sådan strikker du klude til køkkenet med Icord-kanter

Til de strikkede klude, har jeg har brugt 100% bomuldsgarn. Der bruges 1 nøgle (50g/170m) til 1 strikket klud. Kluden strikkes med dobbeltgarn. hvis du har tænkt dig at strikke 2 klude kan du med fordel tage en garnsnor fra hvert nøgle.
Jeg har brugt pind nr. 3½, men afhængig af din strikkefasthed skal du måske bruge strikkepinde der er mindre eller større.  Hvis du vil strikke en Icord-strop skal du også bruge to strømpeinde i samme størrelse.
Kludens færdige mål er ca. 22 x 22 cm.
Slå ca. 51 masker op – jeg skriver ca. fordi antallet af masker skal passe med dit strikkede mønster. Kantmaskerne strikkes over de første 3 masker og de sidste 3 masker.

 

Icord-kanter

Retsiden: tag 1 m af med garnet bag arbejdet, tag 1 m af med garnet foran arbejdet, strik 1 m ret. Strik frem til de sidste 3 masker. Strik 1 m ret, tag 1 m af med garnet foran arbejdet, strik 1 m vrang.

 

Vrangsiden: Tag 1 m af med garnet bag arbejdet, strik 1 m ret, tag 1 m af med garnet foran arbejdet. Strik frem til de sidste 3 masker. Tag 1 m af med garnet foran arbejdet, strik 1 m ret, strik 1 m vrang.
Det kan godt lyde svært men du lærer hurtigt at se på maskerne hvordan de skal strikkes.

 

Icord-strop

Du kan strikke en Icord-strop på kluden. Brug 2 strømpepinde da der skal strikkes fra begge ende af pinden. Når kluden har den ønskede længde (fx. 22 cm) lukkes af fra retsiden frem til de sidste 3 masker.

 

Strik en Icord-strop over de sidste 3 master således:
strik 3 m ret, før maskerne til den modsatte ende af arbejdet. Strik 3 m ret (uden at vende garnet) og før maskerne til den modsatte ende af arbejdet. Fortsæt til stroppen måler 10 cm. Luk de 3 masker af og sy enden fast ved roden af stroppen.

Jeg lægger kludene i eddike inden brug, så holder farven bedre. Jeg bruger 1 dl. Eddike og 8 dl. Koldt vand i en skål med klude. Jeg lægger en tallerken over kludene så de er dækket af vand/eddike og lader dem ligge i 3-4 timer.
 

Du kan også købe strikkede karklude og grydelapper i webshoppen her.