Amigurumi – hæklede og strikkede figurer

Jeg har kastet mig ud i Amigurumi. Det lyder flot og ret fancy, men det er sådan set bare at hækle små sjove og nuttede ting.

Amigurumi er japansk

Amigurumi er japansk og kommer af ordene ami – strikket eller hæklet og nuigurumi – udstoppet dukke. Det kan sådan set være alle former for figurer men udgangspunktet for amigurumi-figurer er, at de skal være kawaii – nuttede. Figurerne er ofte hæklet eller strikket med et overdimensioneret hoved og en lille krop.

Amigurumi har i Japan været populært i årtier. Det er dog først inden for de seneste 10 til 20 år, at det er i blevet et hit i Danmark. Oprindeligt var amigurumi-figurerne ikke tænkt som legetøj, men mere som en nipsgenstand man stillede frem.

Amigurumi i den danske udgave

Amigurumi i den danske – eller vestlige – udgave, er de små figurer primært populære som legetøj. Til babyer er de populære som bide- og føleting og med raslebokse i fungerer de også som rangler.

Jeg har som skrevet kastet mig ud i at hækle amigurumi-figurer. Det kom sig af at jeg havde en masse bomuldsgarn i forskellige farver, og nogle af farverne var kun i små mængder. Jeg kan godt lide tanken om at alt skal bruges og gerne genbruges, men hånden på hjertet – jeg har meget svært ved at smide ud og har efterhånden et lager af alverdens ting og sager som jeg er nødt til at tynde ud i. Jeg har derfor et mål om at de kreative udfoldelser skal være med materialer jeg i forvejen har.
Da jeg søgte inspiration åbnede der sig en verden af ideer til små nuttede figurer, jeg kunne lave af de mange garnrester.
Sjovt nok har jeg nu meget mere garn end tidligere – jeg er blevet grebet af trenden og selvfølgelig anskaffet mig meget mere garn i endnu flere farver. Og ikke nok med det, har jeg også anskaffet mig både sikkerhedsøjne, allergivenligt fyldevat og raskebokse mm.

Hvis du vil se eller købe mine kreationer kan du se dem her

Du kan også købe materialer i små mængder på webshoppen her

Her kan du læse om hvem jeg er – Made By Do

Sid godt i bilen på din Kør-selv-ferie – betræk til bilsæde

Sidder du godt i bilen når du kører langt?

Sommerferien nærmer sig og vi skal køre langt.  vi skal køre ca. 2200 km til Abruzzo-regionen i midt-Italien. Vi kører i en god bil hvor man sidder godt – men for pokker altså hvor sæderne bliver varme og fugtige når man har siddet nogle timer – og skjoldet bliver sæderne også.  Vi har tidligere siddet på gamle håndklæder men de falder ned af ryglænet og så sidder man faktisk dårligere end hvis man slet ikke lægger noget på sæderne. Man kan sikkert købe betræk til bilsæde som passer til sæderne, men er de lavet at et materiale som er rart at sidde på? – når man i flere timer sidder i sommertøj og bare lår? Kan betrækkene vaskes? Kan de købes til en rimelig pris? sikkert ikke.

Sy betræk til bilens sæder.

Jeg har syet bomulds betræk til bilens forsæder. Det var nemt og billigt. Betrækket er blødt og rart at sidde på. Det sidder godt fast på sædet når man stiger ind og ud af bilen. Det er praktisk og kan vaskes på 60 grader. Og så kan det også anvendes som liggeunderlag med pude når vi skal på stranden

Jeg købte billige håndklæder i IKEA i str. 70 X 140 cm. og str. 50 X 100 cm. Jeg har brugt et stort og et lille håndklæde til hvert betræk. Det kostede krHåndklæder fra IKEA. 68,- at lave et betræk til et sæde.

Da jeg købte håndklæderne var der bundet bændler omkring. Bændlerne har jeg brugt som bindebånd til at binde betrækket fast til nakkestøtten. Jeg kunne selvfølgelig havde brugt nogle gamle håndklæder til at sy betrækkene af men dem vi havde var lidt for farverige :-)

Sådan har jeg syet betræk til bilens sæder

Det mindste håndklæde (50 X 100 cm.) foldede jeg to gange så det målte ca. 50 X 33 cm. Jeg syede den ene foldede kant fast midt på den korte side af det store håndklæde (70 cm X 140 cm). Det mindste håndklæde bliver til “hætten”, der sættes ned over nakkestøtten. Der er 2 lag håndklæde foran og et lag håndklæde bag på nakkestøtten.

betræk til bilens sæde

To foldede bændler blev syet på midt på bagsiden af sammensyningen af de de to håndklæder, med ca. 15 cm afstand (det passede til afstanden mellem nakkestøttens “ben”).

Siderne på “hætten” blev syet sammen.

Betrækket sættes på sædet i bilen og bændlerne bindes om nakkestøttens “ben”.  Når jeg har syet et betræk mere er vi ved at være klar til at køre på ferie.

Når vi kommer til Italien og skal på stranden ved Adriaterhavet, kan betrækket bruges som liggeunderlag og hætten kan bruges som pude når tøjet eller et ekstra håndklæde er puttet ind i hætten.

Brug ideén og sy selv et betræk til bilsæde

Skal du og familien også på kør-selv-ferie, så brug ideen og lav dine egne betræk til bilens sæder.

God fornøjelse

De bedste feriehilsner fra Dorthe Made by Do

Made by Do – hvem står bag?

Det er nok lidt for meget at sige at Made by Do er et brand. Det forudsætter vist større strategiske overvejelser og fokuseret produktudvikling. Made by Do er i højere grad et navn for hvem der har fremstillet produktet og indimellem også udtænkt og beskrevet ideen.

Dorthe Nielsen

Jeg hedder Dorthe og er hende der står bag Made by Do. Jeg er vist det man kalder en moden kvinde. Efter mange travle år på arbejdsmarkedet er jeg stået af ræset og har fået tid til at dyrke min kreative åre igen. Jeg har gang i mange projekter med garn og stof, filt og skind. Til højtider er jeg flittig med at lave dekorationer og andre kreative ting.

Jeg er så flittig på hænderne at mængden af de færdige ting er mere og flere end jeg selv kan bruge. Jeg sælger derfor de færdige produkter via webshoppen Kreahand.dk og på torvet som en del af Taastrups Torvebisser på Axeltorv.

Jeg kan godt lide at “skabe” og har stor fornøjelse af at arbejde med et emne fra Idé til færdig produkt. Det er også vigtigt for mig at det jeg laver har en funktion og anvendes. Jeg er nok mere en håndværker end en “kunst”håndværker.

Det med funktion og anvendelse ligger mig så meget på sinde at jeg har en tendens til gemme og samle for meget. Jeg er optaget af recycling – intet må gå til spilde – meget kan anvendes eller genanvendes. Når jeg finder på er det derfor ofte med udgangspunkt i materialerne.

Jeg havde f.eks. en del små stofstykker som egentlig ikke var til så meget. Det blev til sengeslangen Sofus.sjalsnålesengeslange

Et andet eksempel er sjalsnålen som kom til fordi jeg havde nogle perler tilovers fra en tidligere opgave.

Jeg har en drøm om at dreje i træ. Indtil videre har vi anskaffet os trædrejebænken og samlet spændende træstykker – de skal jo ligge nogle år og tørre, så må vi se hvad der kommer ud af det.

Endvidere står jeg også bag Kreahand.dk og her er du meget velkommen til at tilmelde sig nyhedsbrevet, skrive en kommentar og skrive til mig på chatten.

 

Dette er et affiliatelink som betyder at hvis du handler via dette link får jeg procenter af dit køb

 

Vil du betale for at være en omvandrende reklamesøjle?

Det er slut med uddeling af gratis poser i detailhandlen – husk indkøbsnettet.

Med de seneste ændringer i miljøbeskyttelsesloven er det blevet endnu mere aktuelt at huske indkøbsnettet når du går i byen.

Folketinget har vedtaget en ændring af miljøbeskyttelsesloven der betyder, at det fra den 1. januar 2021 er det forbudt at uddele gratis bæreposer. Detailhandlen skal opkræve minimum 4 kroner for en bærepose. Forbuddet mod gratis poser gælder alle typer af bæreposer, herunder både poser med og uden hank.

Lovændringen er vedtaget af et bredt folketing. Udover forbuddet mod at uddele gratis poser er afgiften på poser blevet tredoblet.

Det er samtidig blevet forbudt at anvende de tynde plastikbæreposer (under 30 mikrometer), der ikke kan genanvendes. De helt tynde plastikposer (under 15 mikrometer), som benyttes til eksempelvis frugt og grønt, forbydes dog ikke af hensyn til bekæmpelse af madspild og fødevarehygiejne.

Vil du betale for en reklamepose og være en omvandrende reklamesøjle?

Med de seneste ændringer i miljøbeskyttelsesloven er det blevet endnu mere aktuelt at huske indkøbsnettet når du går i byen. Mange detailbutikker får produceret farvestrålende og genanvendelige reklameposer, og i de store supermarkedskæder kan vi købe kraftige reklameposer, der kan genbruges. Men jeg synes ikke det er særlig kønt at være en omvandrende reklamesøjle – og så skal jeg oven i købet betale for at reklamere – det er No Go!

Derfor – køb et pænt indkøbsnet eller lav det selv.

Lav dit eget indkøbenet

DIY-projekter (do-it-yourself) er oppe i tiden og hvorfor ikke hoppe med på trenden.

På kreahand.dk kan du finde inspiration til DIY-projekt “Indkøbsnet”. Der er links til gratis mønstre til at hækle indkøbsnet og sy shopper-bag og muleposer.

Du kan selvfølgelig som altid også købe færdige homemade indkøbsnet m.m. her i webshoppen

Læs også tidligere indlæg om genbrug af plastposer

Linda Skou – en kreativ sjæl

Jeg har besøgt Linda Skou – en kreativ sjæl der er flittig med strikkepindene, strikkemaskinen og nu også med rokken. Linda spinder garn og strikker UNIKA der er smukt og lækkert at have på.

busseronneSjal by Linda Skoutørklæde strikket i silke

 

 

 

 

 

 

 

 

“Jeg har altid været kreativ”

Linda fortæller; “Jeg har altid været kreativ. Selv som stor pige, syede og strikkede jeg til mine dukker. Som teenager blev det til tøj og bluser til mig selv. Medens mine børn var små, blev det også til strik og tøj til dem. Da mine børn blev større blev det kreative lagt lidt på hylden. Strikketøjet blev fundet frem igen, da jeg flyttede på landet.”

I 2007 traf Linda sin nuværende samlever Vagn. Han boede på landet i Silkeborg Kommune og der kom Linda så også til at bo. Her blev det til flere strikkeprojekter fra Christel Seyfarth på Fanø.

Linda er nu pensionist efter et spændende arbejdsliv med 2 uddannelser, først som laborant inden for den kemiske linje og senere blev det til en uddannelse på den Sociale Højskole og job i Vejle Kommune, hvor hun var rådgiver for kommunes pensionister. Efter at være flyttet på landet blev det til et rådgiverjob i Silkeborg kommunes Handicapafdeling.

“Jeg har udvidet den kreative del”

“Nu bor vi i et parcelhus i Nørre Snede. Siden vi flyttede ind her, har jeg udvidet den kreative del en hel del. Jeg maler somme tider akryl malerier. Det giver ro i sjælen” fortæller Linda.

“I 2017 udfordrede jeg mig selv ved at købe en strikkemaskine. En brugt Brother maskine.  Efter et halvt års tid, besluttede jeg mig for at sælge den igen og købe en ny elektronisk Silver Reed maskine, hvor jeg selv kan designe strikkeprojekter på en Pc’er.  Det er blevet til nogle bluser, ponchoer, en enkelt kjole, og en del køkkenklude.

Linda Skou

For et års tid siden tænkte jeg, at det kunne være spændende, at lave mit eget garn. Min samlevers gamle familie rok blev fundet frem og repareret. At spinde var nu ikke så nemt, som jeg havde troet; men jeg fik hjælp af en kyndig spinderske fra Brande. Den gamle rok var for skrøbelig, så jeg købte en brugt Aschford på nettet. Dejlig rok. Det er dejligt afslappende at lade rokken køre, og lade tankerne flyve.

 

spinde garn

Klik på billedet og du kan se Linda spinde garn

“Det er dejligt afslappende at lade rokken køre, og lade tankerne flyve”

Om aftenen foran fjernsynet er det stadig håndstrik, der er i hænderne, eller monteringsopgaver fra strikkemaskinen.

Jeg bruger mest tid på mine kreative interesser i vinterhalvåret. Der er vi meget hjemme. I Sommerhalvåret, kører vi med vores autocamper, og oplever naturen, og alle de dejlige steder, der er her hjemme og i udlandet.  Her kommer strikketøjet også med, samt jeg har mulighed for også at spinde lidt garn.

Linda Skou dyrker også fællesskabet inden for spindeverdenen, og maskinstrikningen. Hun er medlem af 2 foreninger, hvor de mødes til fællestrik eller spind. “Dette giver inspiration, og mulighed for at blive bedre”.

“Husk at strikke holder hjernen i gang”

Husk – at strikke holder hjernen i gang. Dette gælder både for håndstrik og maskinstrikning.

Hvis du vil se eller købe noget af Lindas flotte strik eller spundet garn kan du se det her