Mundbind er blevet en del af hverdagen

Mundbind er blevet en del af vores allesammens hverdag, og måske kommet for at blive – i meget lang tidmundbind

Jeg har som mange kastet mig ud i at sy mundbind. Det er ikke for at være hellig men … Prøv at tænke på alt det affald, der skabes med de mange engangsmundbind der bruges. I hvert fald hvis vi følger forskrifterne om at kassere engangsmundbindet når det er blevet fugtigt og minimum udskifter det hver dag.

Der er plastik i engangsmundbind

Mundbind skal bortskaffes som restaffald – det gælder både engangsmundbind og stofmundbind.
Mange mundbind er fremstillet af plastik og designet til kun at blive brugt én gang. Der er også plastik i engangsmundbindet selvom det ligner papir. Det gælder også for nogle af de stofmundbind som du kan købe i handlen. Mundbind med plastik i, kan ikke nedbrydes i naturen. Hvis mundbind smides i naturen i stedet for til restaffald, øger de samtidig risikoen for smittespredning.

Tusinde tons ekstra affald

De mange mundbind der bortskaffes, medfører mange tusinde tons ekstra affald.
I Storbritannien er der lavet et estimat der forudser, at de vil producere 66.000 tons ”forurenet” affald og 57.000 tons plastikemballage, hvis hver eneste person i Storbritannien bruger ét mundbind om dagen i et år. I Danmark svarer det i størrelsesordenen til 6.000 tons ”forurenet” affald og 5.000 tons plastikemballage som vi vil få af ekstra affald.
Kina er verdens største producent af mundbind. Landets daglige produktion af mundbind nåede angiveligt op på 116 millioner enheder allerede i februar 2020 . Det skaber et enormt affaldsproblem verden over.

Stofmundbind

Alt andet lige så må det være mere miljøvenligt at bruge mundbind, der kan vaskes og anvendes igen og igen. Stofmundbind bliver almindeligvis fremstillet af stofrester og mundbindene er som regel genanvendelige. Stofmundbindene består ofte af et ydre lag af polyester eller bomuld, og et indre lag i bomuld, som absorberer fugt fra udånding, så mundbindet er mere behageligt i brug. Det er dog ikke alle stofmundbind der har et filtrerende materiale mellem yder- og inderlag stof som sundhedsstyrelsen anbefaler.

Her kan du læse Sundhedsstyrelsens anbefalinger til stofmundbind: Sådan skal du bruge et stofmundbind

Hvad siger forskning og studier om mundbind?

Forskning indikerer, at stofmundbindenes partikelfiltrering ikke er lige så effektiv som mundbind af medicinsk/kirurgisk kvalitet. Alligevel leverer de en vis beskyttelse, hvis de er designet korrekt og slutter tæt til ansigtet.

I det hele taget er der en del debat om effekten af at bære mundbind. Jeg synes personligt, at det er ærgerligt at der misfortolkes på de data der offentliggøres. Fordi resultater ikke viser en signifikant effekt betyder det ikke, at mundbind ikke har effekt  – man ved det faktisk ikke – der kunne ikke konkluderes. Her får du et par links som kan gøre dig klogere på brugen af mundbind.

Gener ved at bruge mundbind

At dække sin mund og næse til i en længere periode påvirker dit åndedræt og tvinger dig til at trække vejret mere gennem munden. Resultatet er, at det begrænser tilgangen af fugt, hvilket gør, at du bliver tør i munden. Jeg har læst at en tør mund har øget tendens til huller, tandkødssygdomme og dårlig ånde. Jeg har også forstået at det er vigtigt at vi drikker vand mellem de perioder hvor vi bruger mundbind og gerne bruge tyggegummi for at fremme spyt i munden.
Det næste bliver, at vi er nødt til at købe større tasker for at kunne have det hele med, når vi tager hjemmefra. Vi kommer nok snart til at se tasker med specielle lommer til mundbind 😊

Hvorfor se kedelig ud når man kan være smart med mundbind

Som jeg skrev indledningsvis, så har jeg kastet mig ud i at sy mundbind. Det er efterhånden blevet til omkring 100 stk. – som jeg altså ikke alle sammen selv bruger 😊
Jeg synes at vi lige så godt kan få lidt sjov ud af at bære mundbind. Jeg har syet flere forskellige farverige mundbind og nogle enkelte grå til dem der vil være mere anonyme. Personligt kan jeg godt lide de farverige men der er lidt for enhver smag. Hvis du vil købe nogle eller bare blive inspireret, kan du se dem her

Hvis du selv vil sy mundbind

Jeg har syet mundbind i et par forskellige modeller og er nået frem til, at den der har den bedste pasform, er modellen med et ”ørnenæb”. Hvis du selv vil sy et mundbind, vil jeg anbefale at du bruger modellen som jeg har publiceret som Sy dit eget mundbind under Kreaprojekter på websitet. Du kan indlægget og henter skabelonen til mundbindet her

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *